Site Rengi

DOLAR 34,8242
EURO 36,8118
ALTIN 2.982,47
BIST 10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 12°C
Hafif Yağmurlu
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Sal 13°C
Çar 13°C
Per 12°C
Cum 14°C

Barış Eğilmez: Gürün’ün İnadını Muğla Ödeyecek…

Barış Eğilmez: Gürün’ün İnadını Muğla Ödeyecek…
06.03.2021
A+
A-

Büyükşehir yasası ile birlikte Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile Muğla’da faaliyette bulunan kimi “Toplu Taşıma Kooperatifi” ve şoför esnafı arasındaki davada karar çıktı.

Ali Peltek / Turgutreis Gündem

UKOME’nin aldığı kararlarla mağdur edildikleri iddiasıyla konuyu yargıya taşıyan şoför esnafının lehine sonuçlanan dava, sosyal medyada viral oldu.

Dava açan toplu taşıma esnaflarının 50 ila 700 milyon arası tazminat alacağı konusunda yapılan sosyal medya paylaşımları üzerine, olayın netlik kazanması açısından davacı tarafın avukatı Barış Eğilmez’e ulaştık.

Davanın açılma sebebi, geçen süre, çıkan karar ve sonucun kimleri ilgilendirdiği hususunda sorduğumuz sorulara Eğilmez şöyle yanıt verdi:

“Muğla Büyükşehir belediyesi 2014 yılında kurulduktan sonra 2015 yılından itibaren servisçilerden alınan Güzergah izin belge ücreti ile araç uygunluk belge ücreti ve Taksicilerden alınan Taksi çalışma izin belge ücreti ile araç uygunluk belge ücreti adı altında alınan paraların hukuka aykırı oldukları gerekçesiyle açtık. Her yıl Toplam dört ayrı kalemde alınan bu ücretler ile ilgili 2016 yılında dört ayrı dava açtık.

Mağduriyet konusu olan temel nokta belediye bu alınan esnaf başına binlerce lira paranın karşılığında hiçbir hizmet veya karşılık vermiyor olmasına rağmen bu kadar fahiş bedelleri tahsil ediyordu. Bu bedelleri ödemeyen esnaflar çalışamıyordu. Bu bedelleri ise “belge ücreti” adı altında alarak da ayrı bir komedi yaratıyordu. Bir A4 kağıttan ibaret belgelere binlerce lira para ödemek zorundaydı esnaf.

Bu dört ayrı Dava 2016 yılında açıldı ve 2017 yılı sonunda Muğla Vergi Mahkemesi dört davayı da lehimize sonuçlandırdı ve bu haksız hukuksuz alınan paraların iadesine karar verdi. Bu dört davada mahkeme ayrıca “2015 yılı Aralık ayında bu bedellerin alınacağına dair dayanak Meclis kararlarını da iptal etti” Meclis kararı iptal edilince de 13 ilçedeki tüm servisçi ve taksicilerin ödediği paraların iade edilmesi zorunluluğu doğdu. Ancak MBB bu kararları önce istinafa sonra da Danıştay’a götürerek bozulması İçin yoğun çaba harcadı ancak en nihayetinde yoğun çabalarımızla Danıştay tarafından 2019 yılında kararların tümü onaylandı ve kesinleşti.

Bu davaların Muğla Vergi Mahkemesinde çıktığı 2017 yılında MBB ye başvurarak “artık 2017 de de bu paraları aldınız, artık almayın”  talebimize rağmen kararlar kesinleşmedi gerekçesiyle bu paraları 2017 de de 2018 de de almaya devam ettiler. Ta ki 2019 yılında Danıştay da bu dört davanın kararlarını onaylayınca artık kararlar kesinleşti ve bu paraları alamayacakları yönündeki yoğun taleplerimiz sonucunda nihayet 2019 dan itibaren bu bedellerin hiçbirini almama kararını verdi MBB. Ancak 2015-2016 -2017- 2018 yıllarıma dair alınan bu bedellerin iadesi ile ilgili süreç 2019 dan itibaren kangren haline dönüştü. Gerek yazılı gerekse sözlü tüm taleplerimize rağmen bu bedellerin geri iade edilmesi konusunda MBB çok ayak diredi. Oda başkanları be Kooperatif başkanları sürekli bu bedellerin iadesi için uğraşmasına rağmen MBB bu açık hukuksuzluğu ciddiye almadı. Ancak bazı esnafların birkaç avukata vekalet vererek bu bedellerin iadesi konusunda dava açmaya başlamasıyla da MBB bu paraları ödemeye başladı. Takriben 4-5 bin civarı Servisçi ve taksici den dört yıl boyunca alınan paralar bunlar. Ortalama esnaf başına 4-5 bin lira arası rakamlardan bahsediyoruz.

Ayrıca bu araçların devirlerinden de ciddi paralar alıyordu MBB. Bu devir ücretlerinin iptali için de bir meslektaşımız dava açmıştı. Diğer ücretler kadar olmasa da bu devir ücretleri adı altında da binlerce lira para tahsil ediyordu MBB. Bu bedeller de eklenince esnafa geri ödenmesi gereken takriben 500 milyon TL civarı bir rakam tahmin edilebilir.

Bu paraları hukuksuzca almaları bir yana bu hukuksuzlukta ısrar etmeleri daha da vahimdir. 2017 Yılında bu Vergi Mahkemesi karaları ilk çıktığında yoğun ısrarlarımızla bu bedelleri almayı durdursa idi bugün yüzlerce milyon TL parayı ödemek zorunda kalmayacaktı. Kaldı ki bu hukuksuzlukta ısrarın esas sonucu Muğlalının ödediği vergiler şu anda faiz ve mahkeme masrafları olarak milyonlarca liralık yük oluşturdu ve bizim cebimizden çıkıyor aslında bu paralar. Peki ne uğruna. Önceki UKOME Başkanı Hamdi Alper Kolukısa ve MBB başkanı Osman Gürün’ün “İnadı” uğruna.

Onlarca kez randevu istedik Osman Güründen ama tek bir kere randevu verip oda başkanlarıyla veya benimle görüşmedi. Şimdi bu inadının bedelini Muğlalı ödeyecek. O da bilboardlarda biz aileyiz diyerek poz vermeye devam edecek.

Ailenin parasını pavyonda harcayan baba gibi yüz milyonlarca lira paraya mal oldu bu hukuksuz ve anlamsız iradesi.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.