Site Rengi

DOLAR 34,2623
EURO 37,5920
ALTIN 2.881,95
BIST 8.946,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla 26°C
Az Bulutlu
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 27°C

Aşk Estetiği Bilincine Mecbur Muyuz?

Aşk Estetiği Bilincine Mecbur Muyuz?
28.07.2021
A+
A-

Bodrum akşamlarının hareketliliğine bir hareketlilikte Aşkın Estetik Halleri getirecek.

Turguteris Gündem –  Yaz akşamınının esintileri eşliğinde Bodrum Yakaköydeki Dibeklihan kültür sanat köyü, zor fakat bir okadar içimizi ısıtacak bir konuya “Aşk Estetiği Bilincine Mecbur muyuz?” ev sahipliği yapacak. 28 Temmuz 2021, Çarşamba akşamı 21.00 de başlayacak.

Yazar, Sanat Eleştirmeni Ümit Yaşar Gözüm üzerinde yetkin ve yeterli çalışmalar olmayan Aşk Estetiği konusunu ele alarak içi boşaltılan kavramların anlamını yitirmesi üzerine her yetişkin bireyin ilişkisini yeniden sorgulayacağı bir oturumda konuşacak.

Kamruşepa’nın Büyüsü

Profil  Yayıncılık aşk estetiği alanında yeni bir çalışmayı dikkatinize sunuyor:  1980’li yıllarda yazmaya başlamış ve 1990’lı yıllardan günümüze yazın dünyasının içinde; uzun yıllar bürokraside üst düzey yönetici olarak görev yaparken, bir düşünce insanı olarak da yayın ve yazın dünyasında yazar, editör ve yönetici olarak bulunmuş, entelektüel dünyanın yakından tanıdığı bir isim Ümit Yaşar Gözüm!       

Yayınlanmış 4 sanat kitabının yanında yirmiyi aşkın dergide eleştirel denemeleri yayınlanmış. Aşk estetiğini ele aldığı son kitabı “AŞKIN ESTETİK HALLERİ/Kamruşepa’nın Büyüsü” nde kavramsal anlamda aşk ve sevgi ayrımını derin ironik felsefi sorgulamalara tabi tutuyor!

Sanatsal yaklaşım, şiirsel üslup ve felsefi birikimini, aşkı besleyen kavramlar ve insanlık tarihine iz düşen kadınlar üzerinden sorguluyor. Estetik ve aşk üzerine bir kavramsal deneme olan kitap, alanında ilklerden birisi. Öyle ki; Bozkırın Göktanrıçası Güntülü üzerinden ilk gençlik çağlarında yaşanan karşılıksız aşkı anlatırken, üstadı Sokrates’in aşk hocası Diotima üzerinden platonik aşkı, Hititlerin Büyü Tanrıçası Kamruşepa ile de gerçek/yaşanan aşkı düşüncenin süzgecinden damıtıyor.

Bir kez aşka ulaşanın yitirecek zerresi kalmaz ruhundan başka. İçindeki üstün değere erişme arzusunu keşfeden, aşkın çılgınlığa yönelten kışkırtıcılığından asla vazgeçemez! Aşkın derinliği, yaşamın yüzeyselliğine karşı bir isyandır. Çağına tanıklık eden bir başkaldırıya dönüşür, akabinde de efsaneleşir.Aşka düşmeye gör, tenini okşayan samyeli gibi zambaklara bile parmak uçlarınla dokunursun. İşte bu hal, yaratmanın anlamını kavrayan sanatçının hoş görülen çılgınlığı kadar içsel ve doğaldır.”

Ümit Yaşar Gözüm, Aşkın Estetik Halleri adlı kitabında yaşadığımız kadim topraklardaki büyük uygarlıkların aşka dair bıraktığı izleri takip ediyor. Mitolojinin başladığı, kadının kut aldığı, insanlığa binlerce tanrı ve tanrıça armağan eden bu bereketli coğrafyanın içinde geçen bir yolculuk hikâyesi… Gözüm, aşka ve sevgiye dair birbirini tamamlayan, sanatsal bir dille kaleme aldığı özgün ve akıcı denemeleri felsefenin metodolojisine dayandırıyor.

Yazara göre, “sanat aşkı anlatır insana. Bazen toplumsal derinlik bir çıkmaz sokak olur, bazen kişinin ruh hali. Ama her eylemimizi yontup, inceltip beğenilir hale getiren şey estetik algı, yargı ve eylemlerimizdir. Bunun için aşk söz konusu ise, her düşünce, her eylem bir estetik ahenk yaratmalıdır. Sıradan aklın bile, sıradan olmayan kimliği giyindiği berrak bir bağdır aşk. Bunun için, insanı şekillendiren şey, çok daha derin ve zengin ufuklar açan aşk yolculuğudur.

Yaşanabilir bir dünya arzulayanlar önce yazının gücüne inanan bir kitle oluşmasına katkı vermelidirler. Aşk, öykülere, romanlara, masallara konu edildiği yanıyla değil, anlaşıldığı ve anlamın özüne dokunulduğunda kendini gösteren şeydir. Bunun için de her birey bir kere de ola onu hissederek yaşamalı! O zaman hırstan, kinden, nefretten arınmış yaşanabilir bir dünya kurabiliriz…”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.